Wat is Tennis Kids?

Tennis Kids is een totaalprogramma binnen een vereniging voor de jongste jeugd. Het totaalprogramma is opgedeeld in vier fasen: rood, oranje, groen en geel. Aan deze fasen zijn trainingen, toernooien en een competitie gekoppeld, zodat de kids tegen gelijkwaardige tegenstanders spelen.

Fase rood

kids_tennis_rood In deze eerste fase maken kinderen kennis met het tennisspel. Ze starten met het ontwikkelen van basisvaardigheden op het gebied van bewegen en coördinatie. De kids zijn 4-8 jaar oud. Ze maken kennis met leuke activiteiten en spelen kleine wedstrijden. Er wordt gespeeld met een rode bal op een rode baan (ongeveer. 6x12 m).Fase oranje

kids-tennis-oranjeIn de tweede fase van Kids Tennis werken de kids (8-9-10 jaar) aan hun verdere ontwikkeling. Ze leren nieuwe slagen en technieken die hen helpen om uiteindelijk te kunnen spelen op een grote baan. Ze spelen wedstrijden op een oranje baan (driekwart veld: een volledige baan die in de lengte is ingekort tot 18 meter). De oranje bal is zachter en lichter dan een normale tennisbal waardoor de kinderen niet vaak boven hun macht hoeven te slaan. De wedstrijden mogen al iets langer duren, bijvoorbeeld 15 tot 20 minuten.

Fase groen

kids-tennis-groenDit is de laatste fase in de voorbereiding op ‘hele baan’ tennis. De kids zijn 10, 11 of 12 jaar. Kinderen van deze leeftijd zijn groter en in staat om de hele baan te bestrijken. Technieken, tactieken en atletische vaardigheden worden verder ontwikkeld. De wedstrijden duren weer langer en spelen een steeds belangrijkere rol. Er wordt gespeeld met een groene bal die langzamer en zachter is dan de gele bal. Een racket dat tussen de 63,5 en 68 cm lang is, past daar het beste bij.

Fase geel

En na groen …. komt geel. De Kids zijn na het doorlopen van het hele programma zover dat ze kunnen spelen met een harde gele bal, op het grote veld. De kids zijn lichamelijk en technisch zo ver, dat ze zich kunnen doorontwikkelen op het grote veld met een (harde) gele tennisbal.